onsdag 27 oktober 2010

Manilla dag 2

De lokala val som genomfördes i början av veckan dominerar pressen. I 2303 valdistrikt, barangayas, kunde folk gå till valurnor, men i 2 436 fick man skjuta upp valet.

Polis på high alert och militär i speciella områden, exempelvis Maguindanao, bevakade lokalerna mot bl a krypskyttar. I många distrikt hade inte heller valsedlarna kommit fram. Det företag som skulle distribuera valsedlar kontrakterades först för drygt en månad sen! Vi kan ju jämföra med den organisation, stat, länsstyrelser och kommuner i Sverige upprättade inför vårt val i september.

I ett distrikt stals alla valsedlar av ett beväpnat kriminellt gäng. Noynoy, som president Aquino kallas, röstade under betydligt mer ordnade förhållanden på familjens estate, Central Azucarera de Tarlac,ett sockerbruk som gått i arv på moderns sida. Noynoy åkte därefter till Vietnam på ett statsbesök som kombinerades med ett ASEAN-möte.

IFNGOs 19 Asean NGO Workshop började också med Manillas borgmästare, Alfredo Lim som huvudgäst.Kontroversiell i många fall, handlingskraftig skulle vissa säga. Aktuell i ansvaret för upplösningen av busskapningen i Manilla i augusti när 8 turister från Hong Kong dödades. Har också rensat delar av Manilla från droghantering på ett sätt som fick Human Rightsgrupper att gå till domstol. Hans klara budskap till konferensen var att lagen är till för alla - annars behövs ingen lag. Den som är intresserad kan fördjupa sig på nätet.

Resolutionerna från 18 workshopen, den som genomfördes i Kuching, Malaysia i december 2008 i samarbete med IOGT International, behandlades. De flesta fick enhälligt stöd, men i några resolutioner som rörde alkoholpolitik och industrin så var Sana från Singapore osäkra och i något fall helt avvisande. Tyvärr blir mitt referat vagt, eftersom det inte var helt tydligt vad företrädarna för IFNGOs medlemsorganisationer sa - protokollet blir vägledande (när det kommer).

EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar