onsdag 17 november 2010

Loi Krathong och lite till

Natten med fullmåne i tolfte mån-månaden, i år söndagen 21 november kallas Loi Krathong. Loi betyder ”att flyta” och Krathong är en skål som normalt görs av bananblad. På kvällen, när fullmånen stiger over horisonten, bärs Krathongerna till vattendragen. Sedan man tänt ljus och/eller rökelse skjuts Krathongerna ut på vattnet.

Här i Chiang Mai startar festligheterna några dagar i förväg och i samband med själva dagen hålls också en procession med skönhetstävling. I år fanns ett förslag att förbjuda transpersoner att delta, men det röstades ned.

Nu har också rödskjortorna, den politiska gren som stöder förre premiärministern Thaksin, förvarnat att man kommer att demonstrera. Mot detta vänder sig många som menar att man inte skall politisera Loi Krathong. Hur det blir med den saken får vi rapportera till veckan.

Innan festligheterna får vi besök på kontoret av företrädare för Stop Drink Network i Bangkok. De vill träffa vår personal och det blir då ett naturligt tillfälle att diskutera framtida samarbeten på nationellt/regionalt plan.

Här på kontoret är man i full färd med att packa, mejla och organisera allt inför nästa veckas två stora samlingar. Först alkoholkonferensen i Bangkok med drygt 500 deltagare, varav 51 från IOGT-partners. Därefter det årliga partnermötet som ska hållas i anslutning till alkholkonferensen. Alkoholpolitik, rapporter, planer, samordning och arbete mot korruption finns på agendan.

Så till sist kan jag konstatera att mangosäsongen är över så nu får sticky rice vara en ingridiens i andra rätter.

EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar