söndag 24 oktober 2010

Kvinnors ilska och kvinnors kraft

Dag tre i Östafrika.
Igår var vi på National Institute of Medical Researchs 30-års jubileumskonferens. Vi tittade på deras utställning om allt från studier kring malaria till HIV och aktuell tanzansk forskning. Vidare åkte vi på besök i en by tre mil sydväst om Dar es Salaam för att träffa Sober Tanzania där och följa med till de lokala barerna och träffa kvinnor som brygger färsköl. Färsköl är en bubblande grågrön massa närmare välling än vatten i konsistensen.

Kvinnornas ilska över livet, mot gästerna, mot män, mot hela sin situation var lika påtaglig som en knytnäve rakt i ansiktet. Våld och sexuellt ofredande förekom dagligen på baren. Våld i alla former är så accepterat att det fordras omfattande lokal samverkan för att minska våldet och inte bara arbeta med ekonomisk utveckling. Men i den ilskan som de två kvinnor vi mötte finns också enorm kraft och potential om de bara hittar vägen ut.

Vi träffade sedan en äldre kvinna som med hjälp av Sober Tanzanias mikrokredit lyckats sluta att bryggs öl och istället byggt en liten shop för att sälja frukt, läsk och kakor. Ett bra avslut på dagen med en historia full av hopp.

Dag fyra i Östafrika.
Idag spenderade vi förmiddagen på Tanzania gender network program. Här fick vi tillfälle till samtal med Tanzanias ledande transformativa feminister! Det är en stark organsiation som stöds av många biståndsgivare och de har aktiviteter som gender training, media training och samtalsgrupper i alla frågor som rör kvinnors situation i samhället. Varje onsdag anordnar de ett stort seminarium med över hundra deltagare i aktuella ämnen.

På eftermiddagen har vi fått träffa en liten organisation för ensamstående mammor. De arbetar nästan uteslutande med mikrokrediter och har idag 80 medlemmar som nästan alla har egna företag och har ett nätverk och sammanhang tack vare organisationen. Det var en samling starka, stolta och stiliga kvinnor som vi gärna hade stannat mycket längre hos.

Andrea och Marianne (i Tanzania v 42 och Burundi v 43)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar