måndag 5 juli 2010

Vackra rosor och fula blåsippor

Almedalsveckan är lite av en gycklarnas marknad. Skulle möte Forum Syds nye orförande Bodil Ceballos vid kl 17.30 för att ha ett samtal. När folk kommer ut från ett seminarium står där en prästkrageklädd sverigedemokrat och delar ut några mysko flygblad. Jag tar inget särskilt som någon från kyrkan vänligt ber "prästen" att gå utanför kyrkans tomt. Denne vägrar.

Sverigedemokraterna har en väldigt hög profil och deras möten har hård polisbevakning. Riksdagspolitiker stod med ryggen vända mot deras talare vid ett mötestillfälle.

Åsa Hagelstedt ledde vårt seminarium om våld mot kvinnor på ett förnämligt sätt. Det var många som var tacksamma över sammanfattningen jag gjort på engelska. Thailändsk engelska är verkligen inte helt lätt att bryta ner och den andra föreläsaren, Monica som representerade UNIFEM, uttryckte uppskattning för sammandraget.

Men tillbaka till diskussionen med Bodil Ceballos om Forum Syds årsmötesbeslut att göra alkohol till en strategisk utvecklingsfråga. Bodil C ser väldigt tydligt hur stor betydelse alkoholen spelar i utvecklingssammanhang varför ordförandens stöd är tydligt och starkt för att jobba in alkoholfrågan i Forum Syds arbete.

Visby är rosornas stad. Ögonen fägnas och en närmare kontakt kittlar även luktsinnet. I denna miljö med många gammalmodiga hus känns rosorna helt rätt. Visby blommar på olika sätt. Det är synd att blåsippan hamnat i en så ful vas, en vas där solidaritet och internationellt samarbete hamnar på undantag. Tolerans och mångfald bygger freden, inte dess motsats intolerans och isolerad enfald.

/ Per-Åke A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar