tisdag 6 juli 2010

Världen finns inte i Almedalen

Kanske är det för att antalet budskap måste begränsas i en valrörelse. Partiledartalet måndagkväll, Lars Ohlys, var strikt nationellt. Det handlade om Sverige, om Sverige i Sverige och inte om Sverige i världen, inte ens om Sverige i det europeiska samarbetet.

Millenniemålen, biståndet, fattigdomen i världen, kommer att ha en undangömd roll inför 2010 års val. Det oroar mig eftersom biståndet och informationsanslaget tagit stryk de senaste åren. Trots vackra ord om civilsamhällets roll ser vi ingen substans i de orden. Informationsanslaget för 2010 nästan halverades, kvaliteten på biståndet urholkas, näringsintressen gynnas och civilsamhället får stå tillbaka.

Två partiledare har nu talat. Det är den SVENSKA välfärden det handlar om och kommer att handla om i valrörelsen. Min skepsis mot att något annat parti kommer att ta upp utvecklingssamarbete med fattiga länder är stark.

Idag tisdag kommer vi att fokusera på barn i vårt seminarium Missbrukade barn. Adoptionscentrums Inga Näslund och Junis ordförande Catharina Sandberg kommer att prata om barn i missbruksmiljöer i Sverige OCH ANDRA LÄNDER. Även om partierna väljer bort världen den här veckan så håller vi kontakten med den.

/ Per-Åke A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar