måndag 5 juli 2010

Opinion, turism och likheter med fattiga länder

En kort lunchblogg från Visby. Det är varmt, väldigt varmt. Idag kl 11.30 körde Internationella torget igång med seminarier. Om 1,5 timme kör vi vårt första. Här är det arbetslös ungdom i Södertälje, BRIS, Sverigedemokrater, Kvinna till kvinna, fackföreningar, RFSU, alkoholfria zonen m m.

En aggressiv liberal tjej som vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol med mottot "Det är frihet. Frihet är väl bra." köper inte argumentet att vetenskapen säger att det är fel väg.

BRIS-kvinnan och representanten för Kvinna till kvinna är mycket intresserade när jag berättar vad Jaded jobbar med och inleder ett samtal. Att man med så enkla medel som hans organisation jobbar med kan förändra våldssituationen för kvinnor imponerar.

Det intressanta här är att Almedalen (representerande alla opinionsaktiviteter) utspelas i en liten del av Visby. Där syns den men i andra delar av stan märks det nog inte så mycket. En insändare i Allehandan säger till sommargästerna att visst, ni är välkomna men klaga inte, för det är en liten del av pengarna som förbukas här som stannar på ön medan gotlänningarna med sin kommunalskatt betalar samhällsservicen som fastlänningarna förväntar sig.

Kanske är det med denna turism som med massturismen till utvecklingsländer. Det är andra som skor sig och lokalbefolkningen står kvar med olika negativa effekter. Det som Schyst resande handlar om.

/ Per-Åke A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar