torsdag 8 juli 2010

En samhällsreformatör

Sex personer tog del av seminariet om Våld utan gränser. Programmet som vi erbjuder slår inte. Kanske är engelskan ett hinder. Wiveca Holst från KSAN, Peter Weiderdu från Borderskapsrörelsen och Jaded Chaowilai från Friends of Women i Thailand gör bra inlägg. De talar om våldet i olika former och hur alkoholen spelar in. Wiveca om hur missbrukande kvinnor anses ha ett eget ansvar för att de blir misshandlade, Peter om att det borde finnas tydligare regler om att inte få hantera vapen om amn är alkoholpåverkad, och sist Jaded med sitt framgångsrika arbete i Thailand.

Senare på kvällen sitter Jaded och jag vid Söderport och käkar thai mat, tom yang soppa. Det kryper fram att Jaded förutom det framgångsrika jobbet med att minska våldet mot kvinnor också varit med om att kräva kompensation för de 188 kvinnor som dog i en brand i en låst fabrik för många år sedan. Han försöker driva på en lagstiftning om socialförsäkringar i Thailand och att forma en stor fackorganisation av det tusental små fackföreningar som Thailand har. Bara tre procent av arbetskraften är fackligt organiserad.

Jag sitter alltså och äter med en person som på flera centrala områden påverkar det moderna Thailands utveckling. I morgon ska vi försöka förmedla en del av detta på Internationella torget tillsammans med rapporten om alkohol och turism.

/ Per-Åke A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar