fredag 28 september 2012

Kenya tar täten

Några hem och nya in. På onsdag var det partnermöte och då hade parlamentarikerna och några till gett sig iväg. Det sista vi gjorde medan de var kvar var att anta en deklaration. Efter att det första förslaget fått en hel del kritik, det var ingen riktig deklaration, kom redaktionskommittén igen med ett riktigt bra förslag. Du kan läsa Sara Heines kommentarer omkring det på Accentmagasin http://www.accentmagasin.se/politik/arushakonferensen-hall-industrin-borta-fran-alkoholpolitiken/

Budskapet hade blivit tydligt och lättförståeligt. Lätt att förstå eftersom det fanns de som ett tag tyckte att man ska ta in industrin för att få dem att göra det man vill ska hända. Så ska man lära känna fienden, var tesen.

Det fick mig att under gruppdiskussionen fråga om någon trodde att vitt kan förbli vitt om man tillåter svart att blandas i. Ju mer svart (alkoholindustrin) man blandar in i det vita (folkhälsan) desto mindre vitt blir det vita. Liknelsen gjorde problemställningen tydlig. Jag var absolut inte den enda som argumenterade på det sättet.

På måndagen hade Kenyas John Motutu (t v på bilden; t h ses Ananilea Nkya, ledare för TAMWA) och William Okibe visat hur Kenya skrivit in i den nya lagen att alla kenyaner har rätt till högsta möjliga hälsa vilket gör en expansion av alkoholmarknaden omöjlig. Ja, alkoholkonsumtionen måste istället kraftigt sänkas. Det ska blir mycket spännande att fortsätta följa Kenyas utveckling, inte minst som Diageo genom EABL, East Africa Breweries Limited, kommer att göra allt för att motarbeta lagens och politikens genomförande. Samtidigt försöker Diageo samarbeta genom att erbjuda sitt lågprisöl Keg som ska slå ut den informella marknaden i Kenya. SÅ kan man också agera för att expandera, för att kapa åt sig marknadsandelar.

Tror att jag ska tipsa Maria Rehnström, som den ena ordföranden i det "råd" som ska följa upp hur länderna implementerar den globala alkoholstrategin, att ta sig en titt på Kenya. Kanske kommer Kenya att bli stilbildande. Det luktar lite pionjär om dom.

Per-Åke Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar