tisdag 8 juni 2010

Gyllene triangeln

Åter i Chiang Mai efter två hektiska dagar runt den gyllene triangeln. Har alltid förvånat mig att det kallas triangel, eftersom det fjärde gränslandet, Kina, på inga sätt var rent på droger i Yunnan, när epitet myntades.

Kinas närvaro märks inte bara på marknaden, med piratkopieringar av allt från musik, filmer till elektronik. Lyfter man ögonen lite högre ser man det stora kasinot som byggs i Laos. Kinesisk arbetskraft och pengar ska ge regionens lycksökare ytterligare en möjlighet att spendera sparade, eller i varje fall hopskrapade medel under kristallkronor.

Vad som genererat förmögenheterna – det rör sig om mycket stora summor – kan man bara spekulera i. Fastighetsboom, förmånliga kontrakt, tvättinrättningar mm ligger nära till.

Det känns också lite märkligt att resa in i Myanmar och mötas av de stora skyltarna om drogbekämpning. Ett land som länge slogs om förstaplatsen när det gäller opieproduktion. Senare i år ska jag skaffa mig djupare kunskaper om läget i landet och vad vi kan vänta oss av militären.

Under tiden i norr, i Mae Sai, gränsstaden mot Myanmar, var jag tillsammans med volontärer och ”street-teachers” från vår samarbetsorganisation VCDF. Vad arbetet går ut på finns på andra ställen på vår hemsida. Tyvärr var jag inte helt kry, så blandningen av avgaser, sopor, tvingade mig till en lågenergipromenad.

På hotellet kunde jag först njuta av installationen av åtta nya ministrar i den thailändska regeringen. Uppställningen för pressen, efter att kungen först godkänt kandidaterna, var nästan uppsluppen. I sina vita representationsuniformer fick de mig att tänka på Violen från Flen. Ja inte någon nu levande person, utan den gamla schlagern. Sen följde en film där Kidman pratade thailändska. Den var också svår att tolka.

Nu ska jag packa för Sri Lanka, där jag skall tillbringa fyra dagar med ADIC, vår strategiska alkoholpolitiska partner. Chefen, Pubudu, har just genomfört en workshop i Mongoliet, så vi har mycket att orda om.

När jag skriver detta har BBC ett inslag om situationen i Sri Lanka. Försvarsministern hotar att avrätta den militäre hjälten från kriget mot Tamilgerillan 2009 om han vittnar i en rättegång om påstådda övergrepp mot civilbefolkningen. Fadd smak innan jag släcker!

EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar