fredag 4 juni 2010

Fredag i Chiang Mai. En arbetsvecka med många nya insikter, praktiska, politiska och personliga. Hittar nu runt på kontoret. Vi har fått WIFI så mailen kommer till telefonen även om vi har möte - kan vara nödvändigt när det gäller snabba beslut så här inför sommarens aktiviteter hos våra partners. Hittar även till nöds runt i Chiang Mai.

Av någon anledning har jag alltid haft svårt med väderstreck runt gamla stan. Men nu har ljuset kommit, vet att man kör och gör u-sväng på u-sväng på u-sväng å sen är man framme - eller helt lost!

Under veckan har vi haft en halvdag med alkoholpolitik i regionen - och försökt koppla det mot vårt Community Based Drug and Alcohol program. Vi vet mer, men mycket återstår. Hur beskriva resultaten av mobilisering av byarna. Antalet personer som avgiftats eller valt att avstå från droger/alkohol blir för snävt. Att det vuxit fram en kraft hos många bybor som förhoppningsvis ger ett bättre liv framöver - är det ett mått? Många frågor blev det.

Sen har vi fått en uppdatering av situationen hos i första hand två partners i Kambodja, KYA och PDP. Vår förre projektsamordnare/rådgivare Johan Bengtsson har under ett par veckor utbildat personal inom de två organisationerna. Vi ser fram mot rapporterna och de ska ligga till grund för regionala kontorets arbete mot Kambodja 2010-11.

På förmiddagen idag träffade vi Chiang Mais unge borgmästare. Jag skriver medvetet ung, eftersom det var vad mina thailändska kamrater särskilt poängterade. I ett land med lång erfarenhet av politiska stridigheter ses han som en möjlighet för något nytt.

Att han sen har en vision att begränsa alkholkonsumtionen i stan, gjorde besöket inte mindre värdefullt. Med oss var också två ledare för StopDrink Network, vilka vi stöttar i projekt som inte ligger under deras koppling mot Thai Health Foundation. Det ska bli spännande att följa arbetet med alkoholfria zoner och högtider.

På måndag bär det av mot Chiang Rai och vårt projekt med gatubarn på Thai-Myanmar-gränsen. Men innan dess skall jag bli mer bekant med stadsmuren och väderstrecken!

Esbjörn

1 kommentar: