tisdag 1 november 2011

Alltid redo för en massa scouter

Hej igen!
I Kisumu fick vi också träffa Kenya Girl Guides och se deras verksamhet där. Även i Nairobi träffade vi dem sen där vi hade ett så kallat monitoringmöte, som är ett slags utvärderingsmöte och även ge tips på hur de kan gå vidare och nå upp till deras mål. I Östafrika jobbar institutet med något som kallas Log frames som är ett utvärderingsverktyg och bygger på en metod som heter LFA. Ett väldigt överskådligt system där man också kopplar ihop det med ekonomibiten och en så kallad operation plan, som talar om vilka aktiviter man genomför. Det är lätt att följa och se om man har gjort det som ska göras och om pengarna har räckt på ca 2 A4-sidor.
Flickscouter.
I Kisumu fick vi träffa Dorothy, som arbetar på kontoret i Nairobi och Pacifica som arbetar i Kisumu. Vi fick också träffa Pamela, som även hon arbetar i Kisumu.De hade gjort upp ett mycket späckat schema för oss. Först skulle vi träffa en person på utbildningministeriet, som de arbetar väldigt tätt med och sen skulle vi ut i fält. Tidsplaneringen är lite annorlunda än i Sverige. Vi skulle egentligen börjat vid klockan åtta på morgonen men de hade i förväg ändrat det och sen var nog klockan strax efter nio när vi var på kontoret.
Bilen vi skulle åka med var inte heller riktigt klar, så den fick vi vänta på en halvtimme också. Så klockan var väl strax efter tio när vi kom iväg. Vi åkte till Siaya, som ligger ca 1 timmes bilfärd norr om Kisumu, på andra sidan ekvatorn. På vägen passerade vi också Obama road, som inte helt oväntat går till Obamas farmor. Vägen dit höll de på att asfaltera nu. Jag sa lite på skoj att vi kunde fika där på vägen hem och Pacifica sa att om vi hinner skulle vi göra det.
Alltid Redo!
Schemat sen var att vi skulle besöka 7(!) skolor, men vi hann bara med 6 och den sista hade de hunnit gå hem. Planen var att vi skulle vara hemma i Kisumu igen vid klockan 4. Det är bra att liksom scouterna alltid vara redo på att vad som helst kan hända. Och framförallt att det man tror ska hända inte alltid händer.
En liten regnbågsscout.
Skolorna vi besökte var som sagt många och alla var så glada över att just vi kom på besök. På de sista skolorna, som vi kom till väldigt sent, hade eleverna ändå stannat kvar bara för att vi skulle komma. Då känns det extra viktigt att ta sig tid för dem och inte bara rusa vidare för att hinna hem i tid.
Utomhusundervisning av Pacifica.
Kenya Girl Guides arbetar tillsammans med skolor och har flickscoutklubbar som är kopplade till skolan. Klubbverksamheten äger rum ca en gång i veckan efter ordinarie skoltid eller under lunchtid.
Sång och lek!
Flickscoutklubbarna hade förberett lite olika saker för oss. Sånger, skådespel och drama. Detta är en del av hur Kenya Girl Guides arbetar med alkoholfrågan där eleverna själva väljer ett sätt att arbeta med en fråga kopplad till alkohol. Detta gör de mellan de olika lektionerna de har och kan på så sätt internalisera frågan och kunskapen om alkohol på sitt eget sätt. Under de träffar de har får de undervisning om alkoholfrågan och får dela med sig av de erfarenheter de själva har och hur man ska handskas med problematiken.
Dorothy kollar noga vad scoutflickorna skrivit.
Kenya Girl Guides har ett speciellt alkoholmärke, som flickscouterna får när de har genomgått utbildningen. Under våra besök var Dorothy noga med att samla in deras böcker och titta på vad de har skrivit och ställde också frågor för att se vad de lärt sig. Kenya Girl Guides håller också på att ta fram en handbok om alkohol, som vid skrivande stund är på tryckeriet.
Fokuserade flickscouter.
Tyvärr blev det ingen fika hos Farmor Obama, men nästa gång lovade Pacifica mig att vi skulle dit! Och när vi var hemma i Kisumu? Klockan var nog halv åtta på kvällen...
Ekvatorn strax norr om Kisumu i Kenya.
Ha det gott så hörs vi snart igen!
Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar