tisdag 1 november 2011

"Jag vill vara med på bild!"

Hej igen!
Regionkontoret i Dar es Salaam samarbetar med partners som ofta arbetar med skolor. Det är som jag tidigare skrivit väldigt tacksamt när vi kommer på besök och många skolor har förberett det noggrant.
Nyfikna barn.
Proceduren ser ofta ut på samma sätt. Först kollar någon i partnerorganisationen att rektorn och/eller huvudläraren är där. Sedan får vi komma dit och träffa den eller de berörda personerna. Där presenterar rektorn lite snabbt och partnerorganisationen berättar vilka vi är och vi får tala om vilka vi är också. Därefter är det dags att träffa läraren och sedan komma in i klassrummet.
Först får man komma in till rektorns kontor.
I klassrummet får man för det mesta ställa sig längst fram och det förväntas att man ska säga något. Ibland kan det hända att man får sätta sig och kolla på om det är ett skådespel eller liknande som ska framföras.
Många barn vill vara med på bild.
Skolorna arbetar mycket med drama, poesi, sång och musik men också med rent teoretisk undervisning tillsammans med partners. Allt är givetvis kopplat till alkohol och i den kreativa delen kan ju eleverna tillägna sig kunskapen på ett annat sätt och mer göra den till sin. Det är också oftast denna bit - den praktiska - som de visar upp när vi kommer. Jag har fått uppfattningen att det är ett stort ögonblick för den att få visa upp det för oss.
Många barn är nyfikna på vad som händer i klassrummet där vi är.
Man kan också se att andra elever är väldigt nyfikna på vilka vi är och vad som händer och man ser flera ansikten i fönsterna runt omkring.
Även vuxna är nyfikna på vad vi gör där.
När vi sedan har sett färdigt på det eleverna visar upp är det dags att gå tillbaka till rektorn igen. I Tanzania är det extra viktigt med att säga hejdå, vilket man kallar kuaga.
Innan vi går måste vi skriva i gästboken, tacka och säga hejdå.
Hos rektorn tackar vi sen för oss och de tackar tillbaka och hälsar oss välkomna åter och det är dags att skriva i gästboken, som finns på alla ställen man besöker.
När vi sen ska gå vill alla vara med på bild.
På väg ut från skolan är nu barnen än mer nyfikna och har man en kamera i handen, så räknar de med att man ska ta kort. Och börjar man med det har man snart hela skolan där och det blir nästan svårt att ta sig därifrån. Det är en väldigt härlig känsla.
Ha det gott så hörs vi snart igen!
Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar