torsdag 2 december 2010

Bussresa och teplantage.

Dagen igår och dagen idag har vi ägnat en stor del av tiden till att se landsbygden på Sri Lankas högland/inland meddelst buss. Under tiden vi varit här har vi haft två egna busspersoner (en chaufför och en allti-allo). I alla fall jag är imponerad över hur precist alla kör och att det oftast går bra.

Målet för resan var ett av ADICs förebyggarprojekt i en teplantage.

Resan bjöd på fantastiska vyer, ett otroligt kuperat landskap och "waterfalls" (jubel de första fjorton gångerna i alla fall). Då resan av olika anledningar (trafiken) tog längre tid än beräknat fick vi kasta om i schemat och flytta fram besöket på teplantagen från igår till idag.

Gårdagen avslutades med att vi nådde Grand Hotel i Nuwara Eliya för middag och övernattning. I hotellets restaurang rådde sträng dresscode vilket några av oss hade missat och en av de manliga deltagarna därför gled in lite efter oss andra iförd klassisk vit "kjol" till allmänt (men naturligtvis diskret) jubel.Under dagen idag har vi besökt Osbourne Estate (teplantage). Vi togs emot utanför ett utvecklingscenter för barn (daghem för barn upp till fem år) som förutom statusen på själva byggnaden var väldigt lik en svensk förskola. Vi välsignades alla med ett rött märke i pannan, de hade gjort kransar av teblad och blommor och trots vinden lyckades de få fyr på rökelse. Fint.

Barnen hade förberett ett uppträdande och sjöng sånger för oss inne i daghemmet, några i Junis FS sjöng också sånger med barnen - bland annat Imse vimse spindel och Droger gör dig passiv. Den sistnämnda tillsammans med alla rörelser fyllde hela rummet. Barnen var med.

Som tack för att vi fick komma så fick barnen ritblock, kritor och godis. En av flickorna fick ett vit-jul-förkläde och sken som en sol. Godiset var mycket uppskattat.En av företrädarna för det lokala projektet på plantagen berättade om hur väl de lyckats få ner det alkoholrelaterade våldet och hur mycket bättre familjerna mådde nu när de spenderade mindre pengar på alkohol.

Vi fick prata med några kvinnor arbetade med att plocka teblad (50 kg/dag) och en förman som berättade allmänt om plantagen och processen att framställa te.

Efter en fem timmars lång slingrande färd, på stundom mycket smala och slingrande serpentinvägar, nådde vi åter Colombo. Gruppen var trött, ett gäng åt middag men de flesta valde att gå direkt till rummen och sova.

Imorgon blir det bussresa mot Batuta för planerade och eventuellt oplanerade möten i utskott och grupper och bad och fritid.

...och by the way - när jag skrev i förra inlägget att gruppen var hel igen så menade jag vi som är här på Sri Lanka - ni som är kvar hemma fattas oss.

/ Martina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar