tisdag 30 november 2010

Junis FS på Sri Lanka - intressanta möten

Här kommer nästa blogginlägg. Jag är inte heller någon faktabloggare ...eller ens någon bloggare alls egentligen men det får bli som det blir. :-)

Dagsnoteringen på magfronten är att de sju som däckade totalt natten till igår verkar vara på benen allihop igen! Så nu består gruppen av sju som överlevt den värsta av de icke-dödliga sjukdomarna och tretton som nog allihop går och känner efter lite extra. Det är gott att gänget är helt igen (i skrivande stund i alla fall... tror vi...).

Sedan förra inlägget har vi träffat representanter för både ADIC och Forut och fått oss till livs hur de arbetar alkohol/drog/tobaks-förebyggande här på Sri Lanka. Himla intressant!



ADIC är verkligen ett ställe med "sprutt" - man blir helt glad när man hör hur otroligt mycket de lyckas åstadkomma med de resurser de har. Hade jag bott på Sri Lanka och varit yngre och ...tja allt hade varit väldigt annorlunda helt enkelt... så hade jag definitivt försökt få volontärjobb bland de 4000 andra (volontärerna) på ADIC.

Folket på ADIC säger att det är en ungdomlig organisation och jag håller med, känns som mycket UNF-på-åtti-nitti-talet-anda över det hela (skriver så eftersom jag tyvärr inte har jättekoll på hur det är i UNF idag). De har vind i seglen, de påverkar lagar om alkoholreklam, samarbetar med "government" på alla nivåer och mycket mer. Några grejer jag blev extra imponerad av är deras granskning av och statistik om hur alkohol framställs i media och hur de lyckades dra in sponsorresurser till projektet Digital Stories.

Forut arbetar bland annat med barnrättsfrågor genom sina 240 barnklubbar runt om i landet. I helgen ska de ha ett stort möte med pressen dit 300 barn i åldern 5-16 år kommer för att framföra sina åsikter och funderingar i en mängd olika frågor. Förhoppningsvis så kommer ett par representanter från Junis att kunna delta för att hämta hem idéer till Junis arbete med demokrati.

Många guldstjärnor till både alla på ADIC och Forut som gjort våra besök där bra på alla sätt och vis och till reseledar-Linnea för att allt bara funkar!

Vädret är väldigt mycket - väldigt mycket väder är det helt enkelt - antingen är det jättevarmt och soligt (och fuktigt) eller så är det fullkomliga skyfall (inte så fuktigt då utan mer plaskblött).

På fritidsfronten har det varit en del shopping och three-wheeler-åkning. Efter första åkturen fick vi bända loss fingrarna från inredningen i farkosten (40 km/tim känns ganska fort när man kryssar fram i trafiken med 5 cm marginal till övriga fordonen, med en chaufför som ägnar halva tiden åt att prata med oss, andra halvan åt att prata med sin kompis i "bilen" brevid och tredje halvan åt att tuta).

Imorgon styr vi kosan mot ett av ADICs förebyggarprojekt i en teplantage. Mer information följer.

/ Martina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar