tisdag 14 februari 2012

Gemenskap för social förändring


Tisdagen inleds med en 30-minuters föredragning av WHOs Global Strategy to Reduce Harmful Use of Alcohol. WHOs nästs högste chef, Dr Shekhar Saxena, beskriver strategin men också vad som krävs för att något ska hända. Ledarskap, säger han, politiskt ledarskap krävs om miljoner människor ska slippa de omfattande negativa effekterna av alkoholkonsumtion i världen.

Lite stress för min del eftersom jag har huvudansvaret för rapportskrivningen från morgonens föreläsning med Saxena. Jag har två mycket dugliga medhjälpare, två thailändska studenter, vid min sida, Noppakun och Orratai, som bistår mig i skrivandet. Vi får senare även ett uppdrag att skriva ett pressmeddelande om vad Saxena säger så det blir väl att kolla Bangkok Post imorgon om man står som medarbetare.

Dagens clou - eftersom jag missar hela förmiddagssjoket med föreläsningar på grund av rapportörsuppdraget - är besöket i Sam Rae, en liten stadsdel i sydvästra delarna av Bangkok. Inte slum men en uppenbart fattig befolkning. Enkla bostäder men fantastiskt välstädat och rent. Ingen kloaklukt och inga hundar som stryker kring. Inget plast eller annat skräp. Knappt hundra hushåll med närmare 500 invånare.

Som resultat av en studie i Sam Rae där det framkom att alkoholen orsakade sjudom och skador, fanns med i våld i famljer, brandtillbud, att ungdomar drack med bräk som följd, startades projektet Stop Drink & Stop Violence Against Women and Children Community. Projektet har pågått ett tag och läkaren Kittilal från Taksinsjukhuset berättar om en förbättrad hälsa och färre olyckor i området. Polischefen Damrongsak vittnar om mindre våld i Sam Rae, mindre våld i familjerna och ute i de trånga gränderna.

Det är uppenbart att för befolkningen i Sam Rae är fördelarna många med projektet Stop Drink & Stop Violence. Men alkoholen är inte helt borta ur området. När jag frågar kvinnan i den lilla affären - där spritflaskorna står framför henne - hur stor del av omsättningen ´som kommer från öl, sprit och tobak, säger hon omkring 10 procent. Det finns fortsatt en del att göra i Sam Rae.

Vi får möjlighet att prata med tre personer som på olika sätt drabbats av alkoholens negativa effekter. Kvinnan som började dricka för att trösta sig när mannen gick med en annan kvinna. Efter några års hårt drickande fick hon en blödning i hjärnan som förlamade hennes vänstra sida.

Besöket avslutas med godis och dans och allra sist får vi bära några blomsterdekorationer till en plastpool med vatten. Den skulle företälla floden, eftersom det var för långt att gå dit vid det här tillfället. Blommorna flöt ut i vattnet och med dem alla sorgerna och bekymren. Så är tron i alla fall.

/ Per-Åke Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar