onsdag 15 februari 2012

Energi att förändra världen

Sista dagen på den historiska alkoholpolitiska konferensen inleds med ett panelsamtal med bl a professor Sally Casswell, Nya Zeeland, och chefen för WHOs avdelning förMental Health and Substance Abuse Vladimir Poznyak.

Dagen börjar och slutar med känslan – som alla också uttrycker – i det fantastiska att WHO fullt ut ställer sig bakom deklarationen från konferensen. Unikt att WHO kliver ur sitt integritetspansar och gör gemensam sak med forskarsamhället och enskilda organisationer.

Dr Shekhar Saxena säger det rakt ut att när man för över ett år sedan tog kontakt med varann om att genomföra konferensen skulle WHO kunna vara med och stödja konferensen. I slutänden stod man som medarrangör tillsammans med Thai Public Health och GAPA, Global Alcohol Policy Alliance, som består av civilsamhället.

Förmiddagen deltog jag i ett seminarium om sociala mediers roll i marknadsföring av alkohol och andra produkter. En skrämmande nära-framtidsvy målades upp av Jeff Chester som medverkade via Skype från USA. (Denan fantastiska teknik! Förhindrad att delta men änd närvarande.) Han beskrev hur vi alla kartläggs via de val av hemsidor vi surfar in på. Därefter görs profiler som läggs ut på auktion till producenter av varor och tjänster där den som bjuder högst får ”kunden”. Vi säljer alltså vår identitet utan att vara medvetna om det. Hur man ska kunna begränsa alkoholindustrins möjligheter att marknadsföra sig till bl a barn och unga via sociala medier blir en gigantisk utmaning.

World Fellowship Buddhist Youth föreslog WHO att liksom 31 maj är Säg nej till tobak-dagen borde WHO inrätta en Säg nej till alkohol-dag. Svaret från WHOs Vladimir Poshnyak blev att förslaget kan väckas av vilken medlemsstat som helst i Världshälsoförsamlingen och utan att han sade det explicit kändes det som att han tyckte det var ett bra förslag.

Den som vill fördjupa sig ytterligare i deklarationen och föreläsningar kan längre fram surfa in på GAPAs hemsida http://www.globalgapa.com/.

Bilden högst upp visar den svenska delegationen. Fr v Catharina Sandberg, Sven-Olov Carlsson, Kjell-Ove Oscarsson, Maj-Lis Lööw, Per-Åke Andersson, Berth Andersson, Esbjörn Hörnberg, Gunnar Kraft. Amanda Ylipää och Alina Anderberg. Christer Wik saknas på bilden.
Den nedre bilden visar en av de många montrarna på konferensen.

/Per-Åke Andersson

1 kommentar:

  1. Ny behandlingsmetod som gör skillnad, läs mer här;
    http://tedestrandmetoden.se

    Med vänlig hälsning,
    Anders Tedestrand

    SvaraRadera