tisdag 11 oktober 2011

Fotboll som alternativ till alkohol

Hej igen!

På partnerorganisationen IDYDC i Iringa, Tanzania arbetar de också med ett projekt i samarbete med oss på IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut, som stöds av Forum Syd och handlar om att arbeta med fotbollslag som ett alternativ till alkohol.

Inom projektet arbetar man med 48 lag, med ca 30 barn i varje lag. Tanken med projektet är att ge ett alternativ till alkohol och ett sammanhang där de kan få kunskap om alkoholens negativa effekter och där de kan påverka människor i sin närmaste omgivning.
Vi besökte ett blandat flick- och pojklag, som tränar varje dag. Träningen inleds med uppvärmning och lite spel. Därefter samlas man en liten stund och pratar om alkoholens påverkan och barnen får själva dela med sig av sina erfarenheter. Barnen är mellan 11 år 18 år gamla och har varierad erfarenhet av alkohol.

Många av dem har sett alkoholens negativa sidor på nära håll. Vissa använder i viss mån själva, vissa har använt men har slutat, andra har föräldrar som missbrukar och vissa har flytt hemifrån eftersom det förekommit våld i hemmet, att familjer splittrats och på grund av fattiga förhållande till följd av alkoholen.

När laget träffas får de också uppgifter av tränaren. Det kan till exempel vara att ta reda på vilka negativa effekter alkoholen kan ha eller att prata med kompisar om dess negativa effekter. Vid genomgångarna pratar man sedan om vad de har kommit fram till och hur det har gått.



Jag får tillfälle att prata med tre av spelarna i laget som alla har lite olika erfarenhet av alkohol. De har alla en väldigt klar bild över att fotbollen har hjälpt dem med att förstå alkoholens negativa effekter och använder själva inte alkohol eller har slutat. De ser som sitt uppdrag att dela med sig av denna kunskap till ungdommar i deras egen ålder.

Och på nytt är jag väldigt imponerad över den drivkraft och insikt barnen bär på och hur de själva arbetar för att kunna få till en skillnad i det samhälle de lever i.

Ha det gott!

/Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar