torsdag 29 september 2011

Möjlighet till ett nytt liv

Hej igen!

Nu har jag varit på plats i Tanzania i nästan två veckor och det har varit fullt upp med en massa besök hos partners och jag har fått träffa en massa underbara människor.

I förra veckan åkte jag och Gunnar, som är regionchef för Internationella Institutet här i Östafrika, till Iringa, ca 50 mil väster om Dar es Salaam. Resan tog hela dagen och Gunnar tog oss säkert fram hela vägen. På vägen passerade vi Mikumi nationalpark och fick se zebror, giraffer, elefanter, gaseller och apor på vägen dit och hem.

Ett parti på vägen dit är väldigt brant och vi såg en del lastbilar som det inte hade gått så bra för längs med vägen. Påfallande var också den extrema torka som man såg i dalarna som annars brukar vara alldeles gröna. Nu såg alltihop ut som döda träd. Hoppas v erkligen att regnet kommer snart eller att man börjar med lite trädplantering i kombination med jordbruk och djurhållning i området, för att förhindra den extrema torkan och även jorderosion när regnet sen väl kommer.

I Iringa besökte vi vår partner IDYDC, Iringa Development of Youth and Disabled & Children Care under två dagar. IDYDC har ett omfattande arbete, där vi fick besöka två av projekten som de driver i samarbete med oss.

Det första projektet vi besökte är en del av Världens Barn och innebär att rehabilitera gatubarn. Man räknar med att det i området finns ca 8000 gatubarn och via ett center, Upendo Center, ger man barnen ett tillfälligt hem, mat och teoretisk och eller praktisk utbildning, för att så småningom kunna återförena barnen med sina familjer. Först ser man också till att föräldrana är redo för att barnen ska kunna komma tillbaka.


Med i bilden finns någon form av alkoholmissbruk - antingen hos föräldrarna, vilket varit en direkt eller indirekt anledning till att barnen kommit till gatan från början, eller att barnen själva har missbrukat alkohol.

Upendo center har funnits i flera år och man har en lång erfarenhet av att arbeta med rehabilitering av gatubarn. Projektet är numera också en del av Världens Barn och tack vare pengarna därefrån kan man nu ta emot fler barn.

Arbetet inleds med att identifiera vilka barnen är som lever på gatan och vilka som kan tänka sig komma till centret för att där påbörja en rehabilitering för att sedan kunna komma tillbaka till sina familjer.

Jag fick tillfälle att prata med två av barnen, som har påbörjat sin rehabilitering och får ta del av deras historier och hur de ser sin framtid. Båda tycker att det är en stor möjlighet att få ha kommit dit och när de själva blir vuxna skulle de vilja hjälpa andra barn på samma sätt som de blivit hjälpta.


Freygob Kidugo, var ett av Världens Barn-barnen, som posserar framför den nybyggda sovsalen. Jag får också tala med Salim Kiyeyeu, som själv levt på gatan och nu arbetar som patron och hjälper barnen på centret.

Det är verkligen inspirerande möten och underbart att få höra den framtidstro om att skaffa sig ett gott liv i framtiden trots den bakgrund de har och också få höra den välvilja som finns hos dem att få hjälpa andra barn i framtiden.

Ha det gott!

/Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar