fredag 24 september 2010

Jag är problemet!

Internationella torget och Bokmässan är igång. Och med Internationella torget är också Institutet på plats. Vi har fokus på våld även i år. Det alkoholrelaterade våldet är ett så gigantiskt problem att det förtjänar att uppmärksammas. Alkoholen är inte huvudproblemet. Det är jag som är problemet!

Jag står som man som representant för våldet. Det är män som slåss i nio fall av tio. Vår, dvs när vi växer upp till män, socialisering in i samhället är att lära sig att träna och använda sin fysiska styrka. Det tillhör rollen. En del förstår inte att man inte ska använda den mot varandra och framför allt inte mot kvinnor och barn. Eller mot andra som är fysiskt underlägsna. Det finns många sådana män och när de dessutom dricker blir en del våldsamma. Här och överallt i världen. Inte minst i utvecklings-länder där kvinnors rättigheter förtrycks såväl av männen i sin roll som av rättssystemet.

Mansrollen och den våldsamma mannen måste förändras. Det går långsamt.Det tar tid. Det tar generationer. Men på kort sikt kan vi minska våldet genom minskad alkoholkonsumtionen. Och i utvecklingsländer hindra att alkoholindustrin ökar den. Den som inte är beredd att utmana alkoholkulturen kan inte på fullt allvar vilja minska våldet mot kvinnor!

Afrika är temat för Bokmässan och för torget. Det sjuder av diskussioner. En kvinna från Västsahara talar om Marockos ockupation av hennes land. FN-familjen har blvit en familj i år. Rädda Barnen har en spännande monter. Vår egen monter besöks av en massa människor. Gamla förbundsordförande (UNF och JUN) dyker upp. Linnea, Salam, Disa, Jenny och mina övriga kollegor har sminkat sig slagna och inspirerar till samtal i montern.

Kapten! Full fart i maskin! Vi kör! /PÅA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar