söndag 26 september 2010

Håll käft kvinna, annars .... !

"Håll käft kvinna, annars slår jag dig?"
Internationella torgets publik rycker till när Anette Cedergren hoppar fram från bakom en rollup och skriker ut inledningsfrasen på seminariet om våld mot kvinnor från stora scenen. De flesta återgår dock snart till sina sysslor i resp monter. Men en 40-hövdad publik lyssnar intresserat till Anettes erfarenheter av att stärka flickor. De ska bli bättre på att hindra att bli utsatta för våld.

Hon berättar om terapiformen Voice Dialogue. Det bygger på att man med masker och rollspel flyttar ut sin egen personlighet, sina egna delpersonligheter, utanför sig själv. På så sätt blir det lättare att se vad det är som begränsar en. Därigenom också vad man kan utveckla. Delpersonligheterna är det sårbara barnet, njutningsrösten och kritikern.

Hon är spännande, advokaten Anette Cedergren. Hon tog erfarenheterna från att ha arbetat med unga tjejer - och killar - i Malmö med sig till Kenya. Till en kvinnoorganisation och till ett flickcollege. Metoden att dramatisera kräver inget språk och tjejerna på Asumbi college gav Anette och hennes kollega Ira total respons.

Jag är övertygad om att vi kommer att göra fler arrangemang med Kvinnoagenda i Malmö, som Anette och Ira är med och driver.

Varför inte krydda dagen med lite kändisar som ärkebiskop Anders Wejryd och Jan Eliasson. Den senare tror jag prenumererade på stora scenen. Under lördagen och söndagen såg jag honom där fyra gånger. Säkert 200 upp emot 300 i publiken varje gång han uppträdde. /PÅA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar