onsdag 17 februari 2010

Volontärer

Kontoret där vår partner ADIC huserar är ganska speciellt. Det är inte byggt för kontor från början, utan som en vanlig villa där man efterhand byggt på en våning. Det finns inte riktigt några öppna ytor utan man går runt som i en labyrint mellan små kontorsbås och lite större rum. Personalen sitter programvis, och förutom ordinarie personal finns det volontärer, flera stycken, i varje rum. Det är ganska vanligt att man som student har ett volontäruppdrag i Sri Lanka, och ADIC har i hela sin organisation omkring 500 stycken. Det är tack vare dessa som ADIC kan ha en så omfattande verksamhet spridd över stora delar av landet.

I stort sett all ordinarie personal har en gång börjat sin bana i organisationen som volontär, så även chefen för ADIC. När jag har genomgång av ekonomin med ekonomiavdelningen sitter en volontär med som lärs upp, och när jag hälsar på inne hos en nyanställd kvinna på managementavdelningen, sitter hon och har genomgång med två juridikstudenter som praktiserar på kontoret. Nere i biblioteket sitter tre volontärer och går igenom engelska och singalesiska tidningar på jakt efter artiklar och annonser som medvetet eller subtilt gör reklam för alkohol och tobak.

Det är en väldigt smart strategi att säkra organisationens fortlevnad och kvalitet - nya personer lärs hela tiden upp och kunskapen finns inte bara bland personalen på lönelistan.

De flesta på ADIC är relativt unga och stämningen är avslappnad, klädseln "casual". Men igår hade kvinnan på management en väldigt fin sari på sig på kontoret, så jag frågar henne lite om det här med sari. Till exempel hur många hon har. 25 stycken! Finns det något sari-mode? Jajamensan. Det senaste är att ha en sari där själva tyget är enfärgat och omönstrat, men med en mönstrad sari-blus istället. Alltså precis tvärtom som det brukar vara.

Så då vet ni det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar